Vegnorm

14 Vegutstyr og gatemøbler

Offentlige trafikkskilt 

Skiltplaner utarbeides i henhold til gjeldende forskrifter og regler i Statens vegvesens Håndbok N300 “Trafikkskilt”. Forskrifter om varsling av arbeid på offentlig veg er behandlet i Håndbok N301 “Arbeid på og ved veg”. 

Det vises til ovennevnte handbøker/veiledninger når det gjelder skiltenes plassering m.m. Plassering av trafikkskilt i grøftebunn skal unngås. I sentrum og andre tettbygde områder, der fortauet er smalere enn 3,0 meter, kan skiltet festes til en horisontalt utkraget arm fra tilliggende fasade. Skilt i og ved gangarealer plasseres med underkant 2,25 meter over gangbanen. 

Kommunen bruker som standard 60 mm rør til skiltstolper, for alle skilt. Galvanisert og pulverlakkert.

I sentrumsområder skal det brukes miniatyrskilt (US) i henhold til Håndbok N300 «trafikkskilt». For øvrige veger brukes ordinære skilt etter regulert fartsgrense. 

I nye utbyggingsområder skal alle skilt som er en del av utbyggingsavtalen inngå. 

Skilt og reklame 

Reklame og privat skilting på offentlig veggrunn er ikke tillatt. Dette gjelder også løsfotreklame på gategrunn. Ellers henvises det til veglova, evt. lokale politivedtekter og bestemmelser i kommuneplaner og reguleringsplaner. 

Rekkverk 

Breddeutvidelse for rekkverk langs kjøreveg er min. 0,75 meter. Ved bruk av rekkverk som fysisk skille mellom gang- og sykkelveg og kjøreveg skal det være minst 1,0 meter bredde på trafikkdeleren. 

Vegfylling skal sikres med vegrekkverk eller glidekant. For mer inngående bestemmelser, se Statens vegvesens håndbøker om rekkverk og vegens sideområder. 

Sikringsgjerder i terreng 

Sikringsgjerder i terreng, minimum 1,2 meter høyt flettverksgjerde med 1,6 meter stolpeavstand, settes opp på toppen av bratte fjellskjæringer høyere enn 2 meter. Gjerdet skal plasseres på et mest mulig flatt område. Gjerdene skal være rustbeskyttet og ha bunntråd. Sikringsgjerde fra privat tomt skal stå på tomtegrunn og ha privat vedlikehold. 

Innhegning og vegetasjon mot kommunal veg 

Mindre innhegninger som for eksempel gjerde, hekker og lignende mot formålsgrensen langs offentlige veger skal ikke være høyere enn 1,2 meter over vegnivået, og 0,5 meter i frisiktsoner mot veg. Innretninger skal i sin helhet fundamenteres og oppføres inne på egen eiendom, utenfor regulert vegareal. Videre skal innretninger oppføres på en slik måte at det ikke er til hinder for, og vil tåle påkjenninger fra annen drift og vedlikehold, herunder snøbrøyting, langs vegen. Vi anbefaler en minimumsavstand på 2 meter fra asfaltkant selv om formålsgrensen er nærmere asfaltkant enn dette. 

Det er viktig å merke seg at busker og hekker vokser, og at man plasserer disse slik at grener ikke vil vokse inn på regulert vegareal. Grener fra trær må være minst 4,5 meter over veg nivå. Det gjelder også om vinteren. 

Skråning og murer mot kommunal veg 

Avstand fra fyllingsfot til regulert vegareal må være minst 1,0 meter. Skråninger skal ikke hindre frisiktsoner mot veg.

Mur med høyde inntil 0,5 meter kan plasseres inn til regulert vegareal. De skal i sin helhet fundamenteres og oppføres inne på egen eiendom. Det gjelder også̊ for tilhørende drenering. Mindre forstøtningsmurer med høyde inntil 1,0 meter skal plasseres minst 1,0 meter fra regulert vegareal. Forstøtningsmurer med høyde inntil 1,5 meter skal plasseres 4,0 meter fra regulert vegareal. Murer skal ikke hindre frisiktsoner mot veg. 

Oppsetting av mur ut over dette må̊ dispenseres. 

Natursteinsmurer må tåle graving i veg og tilhørende sideareal, for eksempel etablering eller vedlikehold av åpne og/eller lukkede drensgrøfter langs veg. Murer skal fundamenteres minst 1,0 meter under topp vegbane. 

Murer og skråninger skal sikres med rekkverk i henhold til Håndbok N101 Rekkverk og vegens sideområder. På strekninger der det i tillegg ferdes mange gående og syklende skal det også sikres for disse. 

Forstøtningsmur i nedkant av veg kan bli en del av vegkonstruksjonen, avhengig av nærhet til veg og grunnforhold. Den må da dimensjoneres for å tåle trafikkbelastninger, håndtere overflatevann fra veg, drenering av vegoverbygning osv. Tekniske tegninger og beregninger skal i disse tilfellene overleveres vegmyndighetene for godkjenning.

Stablemur/natursteinsmur skal ha minst helning 5:1. For plasstøpte murer anbefales en helning på 8:1. Forstøtningsmurer er vanligvis søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven. 

Det henvises for øvrig til plan- og bygningsloven med forskrifter, naboloven og vegloven. 

Belysning 

Veglys skal i utgangspunktet bygges langs alle veger og gater som er åpen for offentlig trafikk inkludert gang- og sykkelveger. 

Lysmaster skal plasseres inntil vegens formålsgrense. Plassering i grøftebunn skal generelt ikke forekomme. Koblingsbokser/-skap skal plasseres i formålsgrensen, men ikke i forbindelse med vegkryss. 

For større utbyggingsområder og områder med krav til utbyggingsavtale skal belysningsplan utarbeides. 

LED-belysning skal brukes ved all utskiftning og nyetableringer av vegbelysning. 

Brannhydranter, kabelskap og lignende 

Brannhydranter, kabelskap og lignende skal plasseres i formålsgrensen, og skal ikke plasseres i kryss, snuplasser og siktsoner. De skal heller ikke plasseres rett overfor kryss. Dette med bakgrunn i siktproblematikk, men også for å unngå at innretningene blir skadet under snøbrøyting. Kabelskap må merkes med snømarkør med refleks.

Fartsdempende tiltak 

På alle veger er det viktig å sørge for en kurvatur som overensstemmer med ønsket fartsnivå. For boliggater er det særlig viktig å sørge for en kurvatur og utforming som ikke innbyr til høyere hastighet enn 30 km/t. 

Kravene til stoppsikt skal ivaretas selv om kurvene blir krappe. 

Ved alle nye veger skal trafikksikkerhet og eventuelle behov for fartsdempende tiltak vurderes i planleggingsfasen og etableres av utbygger. 

Det må være minimum 25 cm klaring mellom kantstein og start/slutt av fartshump.